לימפאדנופתיה צווארית

ד"ר אילן בלאו MD

לימפאדנופתיה צווארית - כריתת בלוטת לימפה

מדובר בתהליך של כריתת בלוטת לימפה מוגדלת החשודה כחולה והחשש הוא שמדובר במחלה ממאירה. כאשר נוצר מצב כזה יופנו המטופלים לרופא אא"ג לצורך כריתת הבלוטה ושליחתה לבדיקה פתולוגית. אם הבלוטה שטחית ובמיקום נוח לגישה כירורגית, הפעולה אפילו יכולה להתבצע בהרדמה מקומית.

בגופנו פזורות בלוטות לימפה רבות ובחלק מהאיזורים ישנן ממש תחנות המכילות מצבורים גדולים של בלוטות לימפה. בלוטות הלימפה הן מעין 'מצבור הנשק' שלנו ומכילות מספר רב של תאי דם לבנים מסוג לימפוציטים הדרושים לנו בעיקר במלחמה נגד מזהמים. לכן, בעת מחלה זיהומית – למשל דלקת שקדים – אנו יכולים לראות או למשש בלוטות לימפה מוגדלות וכואבות למשל בצוואר. לאחר נצחונה של מערכת החיסון בקרב, הבלוטות יכולות לחזור לגודלן התקין עד לפעם הבאה.

מצב אחר בו יכולה להופיע הגדלה של בלוטות לימפה מתקיים במחלות ממאירות כמו לימפומה. כאמור, בלוטות לימפה מצויות בכל הגוף אך איזור הצוואר, העני יחסית בשומן, מאפשר גילוי מוקדם יותר של הבלוטה וכן גישה ניתוחית קלה יותר אל הבלוטה עצמה. לכן חשוב לזכור, שלא כל בלוטה מוגדלת חשודה לגידול. ישנם אמצעים רבים כולל הדמיות שונות המשמשים לרופא ככלי עזר לקביעת דרגת החשד ורק אם אכן קים חשד מבוסס, יבוצע הניתוח.

ד"ר אילן בלאו

ד"ר אילן בלאו, רופא מומחה למחלות אף, אוזן גרון וניתוחי ראש צוואר, עם התמחות על בניתוחים אנדוסקופים של מערות האף (סינוסים) ובסיס הגולגולת' אותה עבר בתוכנית הכשרה ייחודית בקנדה. בוגר הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל-אביב. ד"ר בלאו סיים את התמחותו במחלקת א.א.ג., בבית חולים "מאיר" בכפר-סבא. מחקר מדעי היסוד שביצע בסיום התמחותו בנושא "חקר השונות של מוצא עצב הפנים", זכה בפרס המועצה המדעית של הסתדרות הרופאים בישראל לעבודות מחקר מצטיינות לשנת 2014.

דילוג לתוכן