ניתוחי אף וסינוסים

ד"ר אילן בלאו מומחה ומנתח אף אוזן גרון. ניתוחי אף, ניתוחי כפתורים, שקדים. ניתוחי לימפאדנופתיה צווארית ולרינגוסקופיה. מתמחה בניתוחים אנדוסקופיים.

ניתוחי אף וסינוסים

ד"ר אילן בלאו, רופא מומחה בכיר ומנתח אף אוזן גרון בבית החולים מאיר בכפר-סבא. עבר התמחות-על בתחום הניתוחים האנדוסקופיים בקנדה.
מומחה לניתוחי א.א.ג מסוגים שונים, ביניהם: ניתוחי כפתורים, שקדים, ניתוחי לימפאדנופתיה צווארית ולרינגוסקופיה. בעל התמחות ייחודית בניתוחים אנדוסקופיים.

ניתוח אף כירורגי מבוצע בד"כ לאחר נטילת טיפול תרופתי שלא השפיע והפציינט המשיך לסבול מכאבים או מדלקות חוזרות ונשנות בדרכי הנשימה או הסינוסים. כאשר מדברים על ניתוחי אף וסינוסים מתכוונים לאחד מהניתוחים הבאים:  ניתוח יישור מחיצת האף, SMR | כריתת קונכיות תחתונות BIT וניתוח אנדוסקופי של הסינוסים (FESS). 

ניתוחי אף וסינוסים המבוצעים במרפאה

ניתוח מחיצת אף

בניתוח מחיצת האף מיישר המנתח את המחיצה באמצעות הסרת החלקים העקומים ומחזיר את רירית המחיצה למקומה. מדובר בניתו פשוט יחסית הניתן…

ניתוח סינוסים - FESS

מטרת הניתוח היא להסיר את החסימה או להרחיב את פתחי הסינוסים (ostia) אל חללי האף ולהסיר רקמה חולה מחללי הסינוסים…

ניתוח הקטנת קונכיות

קונכיות האף מסייעות לנו לנשום אוויר נקי, מסונן ובטמפרטורה נכונה. כאשר הן גדלות יתר על המידה הן מפריעות למעבר אוויר ויש לבצע הקטנה שלהן…

ניתוח סינוסים FESS

ניתוח FESS המבוצע באופן אנדוסקופי על ידי ד"ר אילן בלאו. האנדוסקופ הינו צינור דק, המכיל סיבים אופטיים מובילי אור, אשר מוכנס דרך הנחיר. 

כפי שרואים בתמונה, האנדוסקופ נותן  למנתח תמונה טובה של חלל האף ומאפשר מבט "מעבר לפינה" של פתחי הסינוסים ושל חללי הסינוסים. בדיקה אנדוסקופית של חללי האף והסינוסים מאפשרת טכניקה ניתוחית עדינה להסרת רקמה חולה ופוליפים באמצעות מכשירים המועברים גם הם לחלל האף דרך הנחיר.

ניתוחי אף וסינוסים – מידע נוסף

ניתוחי אף וסינוסים מתקיימים באמצעות הרדמה כללית למטופל ומבוצעים באופרציה אחת או שילוב של הניתוחים לעיל.  בניתוחים אלו, אנו משתדלים לא להשאיר חבישת לחץ בתוך האף שגורמת לאי נוחות ולעיתים סבל של המנותח ובעיקר בזמן הוצאתה.

מיד לאחר יציאת המטופל מחדר ניתוח, המנותח ינשום בצורה חופשית מהאף, ללא דמם. כעבור כשעתיים, יתחיל בד"כ דימום קל מהאף, אם בוצע ניתוח מחיצה הדימום יהיה חזק יותר מצד שמאל ולאחר כשעתיים הוא יפסק והאף ייסתם עקב קרישי דם.

במהלך השבוע הראשון ישנה הרגשת לחץ בפנים, ולעיתים הפרשה דמית, (לא דימום) הנמשכת כשבוע. במשך כ-3 שבועות לאחר הפסקת הדימום יש סיכוי שהאף יהיה סתום עקב קרישי דם והגלדים שיחלו להיווצר על אזור הניתוח.

תוצאת הניתוח הרצויה, תורגש כעבור חודש.

למה להגיע אלינו

התמחות-על בניתוחים אנדוסקופיים

עם סיום התמחותו בארץ הוזמן ד"ר אילן בלאו להתמחות-על בניתוחי סינוסים ובסיס גולגולת אנדוסקופיים, באוניברסיטת אלברטה שבקנדה (University of Alberta Hospital & Royal Alexandra Hospital, Edmonton, Alberta Canada). התמחות-על זו, משתייכת לקבוצה מצומצמת של תוכניות התמחות-על של האיגוד הרינולוגי האמריקאי ואת הידע והניסיון שצבר שם הוא הביא איתו לישראל ועוסק בניתוחים עם מקרי סינוסים מורכבים

שאלות ותשובות בנושא ניתוחי אף וסינוסים

סינוסיטיס היא דלקת סינוסים (מערות הפנים) ולה מגוון גורמים אפשריים ביניהם אלרגיה, מבנה אנטומי בעייתי, מחלות דנטליות ועוד. ראשית יש לאתר את הסיבה למחלה החוזרת באמצעות בדיקה אנדוסקופית ולעיתים גם הדמיה מתאימה כגון CT ולקבוע את הטיפול בהתאם. בחלק מהמקרים יתכן ויש צורך בטיפול תרופתי בלבד אך לעיתים ידרש ניתוח. במקרה של מחלה דנטלית למשל יתכן והטיפול הוא בכלל ע"י רופא שיניים.

האף מחולק לשני נחיריים ע"י מחיצה הבנויה סחוס בחלקה הקדמי ועצם בחלקה האחורי. ברוב המקרים, מחיצת האף אינה ישרה לחלוטין ומעט עקומה לאחד הצדדים או לשניהם. מצב זה יכול להיות מולד או בעקבות חבלת אף ובדרך כלל אינו מפריע לנשימת האף. לעיתים סטיית המחיצה לאחד הצדדים מפריעה לנשימה דרך נחיר זה ובמקרה כזה נתן לבצע 'ניתוח יישור מחיצה'. בניתוח זה, אשר מבוצע בהרדמה כללית, מבוצע חתך ברירית מחיצת האף וחשיפת 'שלד המחיצה' המורכב כאמור מסחוס ועצם. בשלב זה ניתן להסיר את חלקי המחיצה העקומים. לאחר מכן משיבים את רירית המחיצה למקומה בעזרת תפר. אני מנתח בטכניקה ייחודית ,תוך שימוש באנדוסקופ בניתוח, אשר מאפשר לי שליטה גם בחלק האחורי של המחיצה אשר קשה יותר לגישה בשיטה הישנה הקונבנציונלית.

בכל נחיר יש 3 קונכיות: תחתונה, אמצעית ועליונה. הקונכית הנה מדף עצם המצופה רירית נשימתית ולה תפקיד בחימום האוויר הנכנס לאף, כיוון זרימתו והעשרתו בלחות. הקונכית התחתונה היא הגדולה ביותר ובעלת פוטנציאל שינוי הגודל הרחב ביותר. לכן, למשל, בשימוש בתרסיס אף מקל גודש אנו מרגישים מיד שהאף 'נפתח' וזאת בזכות כיווץ רירית הקונכית התחתונה בעיקר. במסגרת ניתוח הקטנת קונכיות מבוצעת הקטנה של הקונכית התחתונה על מנת להגדיל את נפח האוויר הנכנס ולהפחית את שטח הרירית המייצרת ריר ובכך להביא לשיפור בנזלת.

הסינוסים מצופים ברירית שבנויה בצורה כזו שכל הריר שמיוצר בהם מתנקז לפתח הטבעי (פתח אחד). בעבר, ניתוח לסינוס עם ניקוז לקוי כלל יצירת פתח אחר במיקום עם גישה נוחה למנתח. כיום אנו מבינים שעל מנת לשפר את ניקוז הסינוס ולשפר את סיכויי החלמתו, אנו חייבים למצוא בניתוח את הפתח הטבעי (הפונקציונלי) של הסינוס ולהרחיבו. פעולה זו נקראת FESS – Functional Endoscopic Sinus Surgery ומצריכה הכשרה ספציפית בניתוחים אנדוסקופיים של סינוסים.

דילוג לתוכן